Wednesday, February 29, 2012

Gombavilág

Újabb érdekességek, ajánlások a minden február 29-én jelentkező gombás hírcsokorban:

A közelgő kucsmagomba szezonra tekintettel elsőként érdemes beleolvasni a kucsmagombák genetikájával foglalkozó cikkbe, amelyből kiderül, hogy a kucsmagomba már 129 millió évvel ezelőtt külön vált a többi gombától. Hol volt akkor még az ember, dinoszauruszok uralták a világot, de szerencsénkre nem kedvelték a kucsmagombát, és nem ették el előlünk. Más állatok, pl. bizonyos hangyák viszont kedvelik.

Akiket még részletesebben érdekel a gombák tudománya, idén résztvehet a három-négy évente megrendezésre kerülő Magyar Mikológiai Konferencián.

Legutóbb már ajánlottam egy hasznos cikket gombafotózáshoz, de ötletekből sosem elég. Ezen az oldalon kevesebb a szöveg, több a kép. Az sem árt ha tudjuk, mit jó elkerülni a gombák fényképezésekor, ez a cikk 10 + 1 gyakori hibára világít rá.

2012-ben az okostelefonosok már könnyebb hátizsákkal indulhatnak az erdőbe gombászni, magyar nyelvű androidos gombahatározó jelent meg. Persze a gombaismereti tanfolyamról és a szakellenőrről ezzel együtt se feledkezzünk meg.

Gyakran frissül, számos gombafajt bemutat a személyes hangvételű Gombamánia blog.

És végül egy személyes kedvenc: gombafüggők üvegből.

1 comment:

nagypapi said...

Lehet, hogy a dínók nem kedvelték, de az is lehet, hogy igen.
Lényeg, hogy máig fennmaradt.