Sunday, December 04, 2011

Kifőztük karácsony és karácsonyi erdei gombaleves



A Kifőztük gasztromagazin a tavalyi sikeres akció után idén is megjelenteti több mint 80 ünnepi receptet tartalmazó karácsonyi adománygyűjtő számát, amelynek megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.

Az akció keretében az adománygyűjtés már csak néhány napig tart, december 8-ig van még lehetőség a letölthető receptgyűjtemény megvásárlására.

Részletek és tudnivalók a Kifőztük Karácsony oldalán!


A tavalyi számban egy ünnepi levesem szerepelt, álljon itt kedvcsinálóként:

Karácsonyi erdei gombaleves


Fagyasztott és szárított erdei gombából készült a leves. A fagyasztott gomba lehet vargánya, vagy vegyes erdei gombakeverék, a szárítotthoz vargányát ajánlok. A fagyasztott gomba felhasználásánál fontos szabály, hogy a főzést fagyasztott állapotban kezdjük meg, tehát nem hagyjuk kiolvadni a gombát. Ha a csirkealaplé helyett zöldségalaplevet használunk, vegetáriánusoknak is fogyaszthatják a levest.
Karácsonyi hangulatát a gombalevesekben szokatlan, narancsos-mogyorós ízesítés adja. Mogyoró helyett mandulával is finom.


Hozzávalók (6 személyre):

5 g szárított vargánya
2 evőkanál vaj
1 nagy hagyma
1 db kisebb sárgarépa
50 dkg fagyasztott erdei gomba
1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
fél csokor petrezselyem
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 dkg mogyoró
2 evőkanál reszelt narancshéj (lehetőleg kezeletlen)
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors

A szárított vargányát meleg vízbe áztatjuk és félretesszük.
A hagymát felkockázzuk, a sárgarépát vékony szeletekre vágjuk. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy vastagtalpú lábosban, hozzáadjuk a sárgarépát és a hagymát, és kis lángon, időnként megkeverve 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fagyasztott gombát és a csirke- vagy zöldségalaplevet. Kevés borsot őrölünk bele, és ha szükséges, sózzuk. A forrástól számítva 15 percig kis lángon főzzük, amikor elkészült, turmixoljuk, hogy krémlevest kapjunk. Ha túl sűrűnek találnánk, a vargánya áztatólevével hígíthatjuk.
A mogyorót száraz serpenyőben folyamatosan rázogatva megpirítjuk. Amikor kicsit kihűlt, belső héját ledörzsöljük, apróra vágjuk. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk, és a narancshéjjal és a mogyoróval együtt az olívaolajba keverjük.
A szárított vargányáról leöntjük az áztatólevet, szárazra töröljük. Egy serpenyőben megolvasztunk egy evőkanál vajat, és a vargányát kicsit megpirítjuk benne. Vigyázzunk, mert gyorsan megég, amikor a vaj már kicsit barnul, jó is.
A levest tányérokra szedjük. A tetején elrendezzük a pirított vargányaszeleteket, és teszünk rá egy-két kanál olívaolajos keveréket is. Forrón tálaljuk.

(Változat: Ha nem kapunk erdei gombát, termesztett csiperke és szárított vargánya keverékével is készíthetjük a levest. Ekkor számoljuk fél kilogramm csiperkéhez kb. 5 dkg szárított vargányát. A vargányát ilyenkor áztassuk be meleg vízbe 20-30 percre, és a csiperkével együtt adjuk a leveshez. A termesztett csiperkéből készült leves íze kevésbé markáns, jellegzetes.)

(Receptötlet: http://www.epicurious.com)


2 comments:

Unknown said...

Ez tetszik, a leveseket külön figyelem. A mogyorót nem sikerült felfedni, ugye nem amerikáner? :)

Zsuzsa said...

nem bizony! :)