Sunday, February 06, 2011

Tojásos, trombitagombás lepény

Nem olyan régen szerepelt már trombitagombás lepény, de mit tegyünk, ha ilyen bőségesen van most a tavalyi kedvező időjárás után trombitagomba-szárítmány, és annyira jól illik az ilyen jellegű ételekbe. A múltkori inkább amolyan vendégváró falat volt, a mostani kiadósabb, főétkezésnek is elmegy a szalonnával, tojással. Az egészséges étkezés jegyében salátát is tálalhatunk hozzá. Nekem a fehér- vagy rozébor jobban illik hozzá, de sörrel is lehetne tesztelni.


Hozzávalók:

2 marék szárított trombitagomba
1 ek vaj
1 csomag friss leveles tészta (270 g)
1/2 pohár tejföl
1 tojás
10-12 cm póréhagyma (fehér vagy világoszöld része)
10 dkg szeletelt bacon
4-6 tojás

A gombát 20 percre meleg vízbe áztatjuk.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. A gombát leszűrjük (az áztatólevet felhasználhatjuk máshoz, pl. leveshez), és kevés sóval a vajon fedő alatt, időnként megkeverve 5-6 percig pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kiterítjük egy tepsibe. Egy éles kés hegyével a szélétől 1 cm-re körben kissé bevágjuk, hogy a lepénynek legyen majd pereme. A tejfölt alaposan összekeverjük a tojással és egy kevés sóval. Megkenjük vele a lepényt. A póréhagymát felkarikázzuk, egyenletesen elosztva rászórjuk a lepényre. Ezután a megpárolt gombát is szétosztjuk rajta, végül ráfektetjük a baconszeleteket.
A forró sütő középső részén 10 percig sütjük, majd kivesszük. A tojásokat egyesével, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, feltörjük, és a lepényre öntjük. Még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Azonnal tálaljuk.
5 comments:

nagypapi said...

Az egyik szemem nevet, a másik meg sír...
http://malackaraj.blog.hu/2011/01/28/ezer_lapocska

"saját levében" said...

Az alsó képen olyan mint egy tapétaminta! Trombitatapétaterv.

bece said...

HÁt ez a lepény nagyon szép! :) ....és guszta... nyami :)

starfi said...

írtam egy levelet, de visszajött, nem ment el. tudok valahová neked levelet küldeni? ha a lammelk@gmail.com-ra megírod, úgy is tök jó

Zsuzsa said...

NP, ha nyugdíjasok leszünk, magunk gyúrjuk majd!

SL, lehet, a konyhában elmenne, lakásfelújításkor megfontoljuk.

bece, köszi!

starfi, elvileg működik, de mindjárt küldök egy másikat is.