Sunday, December 26, 2010

Vargányás kosárka

Az ünnepi asztalon is megállja a helyét a kecskesajtos-vargányás kosárka, de hétköznapokon is jól el tudom képzelni, különösen vargányaszezonban. Gyorsan összeállítható, mégis elegáns, nagyon vargányás ízű étel. Ha fagyasztott vargányával dolgozunk, nem kell a gombát előre kiolvasztani, a fagyból mehet egyenesen a forró vajra. Érdemes egy evőkanálnyi vizet rálöttyinteni, oda ne kapjon, mielőtt engedni kezdi a levét.

Hozzávalók (5 darabhoz):

1 csomag réteslap (4 lapos)
30 dkg vargánya
1 ek vaj
2-3 ágacska kakukkfű
frissen őrölt bors
5 dkg kecskesajt
1 tojás
1/2 pohár tejföl

+ vaj a réteslapok megkenéséhez


A vargányát megtisztítjuk, felkockázzuk. Az evőkanálnyi vajat megolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a vargányát, kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, míg minden levét elfővi. Hűlni hagyjuk. A kecskesajtot összetörjük, összekeverjük a tojással és a tejföllel, majd a gombát is hozzáadjuk.A réteslapokat ollóval negyedekre vágjuk, hogy egyforma négyzeteket kapjunk. A kenéshez szükséges vajat megolvasztjuk. Egy muffinforma 5 mélyedését kibéleljük 3-3 megvajazott réteslappal, ha túl sok lógna ki, kicsit visszahajtjuk. Az így kapott kosárkákba elosztjuk a gombás masszát. 150 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Langyosan, kevés zöldsalátával tálaljuk.

4 comments:

Unknown said...

Fincsi! Nem szeretem a babra munkát, de talán ez még nekem is menne... :) (A kakukkfüvet lehet, hogy némi nagyspórás szarvasgombával helyettesítem. Vargányáért kaptam)Téli is van. Melyik a jobb ide? Utóbbit még nem használtam.

Zsuzsa said...

ó, ez nem olyan babra! :)
Sütni nem sütném bele a szarvasgombát, ahhoz sok időt tölt a sütőben. A tetejére viszont lehetne reszelni, amikor kiveszed. Én ehhez inkább a nagyspórást használnám, ha már lehet választani. :)

Mimimama said...

Kedves Zsuzsa!
Fogadd tőlem szeretettel ezt a díjat :-)

http://mimimamakonyhaja.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html
üdv mimimama

Zsuzsa said...

Kedves Mimimama, nagyon köszönöm!