Saturday, December 04, 2010

Trombitagombás, fokhagymás lepény

Az idei netgombász Mikulásra készült ez a lepény. Nyáron és ősszel jelentős mennyiségű sötét trombitagombát sikerült szárítanunk, abból használtam fel egy adagot. A sötét trombitagombát sokan fűszergombaként használják, kiválóan ízesíti a leveseket, mártásokat, gombaporként is sokoldalúan hasznosítható, ha nem bánjuk, hogy kissé elszínezi az ételt. Időnként főszerepet is kaphat, mint ebben az lepényben, ahol jellegzetes íze nagyszerűen érvényesült.

Hozzávalók:

1 adag friss leveles tészta (270 g)
2,5 dkg szárított trombitagomba
1 ek vaj
1 pohár tejföl
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
2-3 dkg grana padano sajt

A trombitagombát 20 percre meleg vízbe áztatjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A gombát leszűrjük (az áztatólevet félretehetjük későbbi felhasználásra), falatnyi darabokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, és fedő alatt kis lángon 10 perc alatt puhára pároljuk (ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá).
Közben a tejfölt elkeverjük a tojással. A fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, belekeverjük a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a megpárolt gombát is. 
A leveles tésztát sütőlapra tesszük, megkenjük a gombás masszával. A sajtot vékony forgácsokra szeljük, megszórjuk vele a lepényt. A forró sütőben addig sütjük, míg kissé pirulni kezd a teteje. Ha kissé kihűlt, szeletekre vágjuk. Langyosan és hidegen is finom. 

2 comments:

Ritmus said...

Nekem is rengeteg szárított trombitagombám van, ezt ki is fogom próbálni!!Köszi!

Unknown said...

Kár, hogy erről (is) lemaradtam. Ez még meg is gyógyított volna biztos...