Sunday, September 26, 2010

Királyvargányával töltött cukkinivirág


Végre jöjjön egy recept is. A gombatermés továbbra is bőséges, kár, hogy ritkán jutunk ki az erdőbe. Pedig érdemes kihasználni ezt az őszt, ki tudja, mikor lesz újra ennyiféle és ilyen mennyiségű gomba, lehet, hogy éveket kell várni. Nagy a fajgazdagság, ritka és gyakori közkedvelt fajok bőségesen teremnek, így a vargánya és tinórufélék is. És ami külön előnye az időszaknak, sokkal kevesebb a kukacos most, mint nyáron. A királyvargányát állaga miatt nagyon kedvelem, de sajnos nem csak én, a kukacok is, sokszor alig akad belőle fogyasztható állapotú. Ma viszont gyönyörű, egészséges példány került a kosárba, nem is volt kétséges, hogy az utolsó idei sült cukkinivirág töltelékeként fogja végezni. Királytinorú híján vargányával is nagyon finom ez az étel, vagy ha van rá lehetőség, használjuk vegyesen.

Hozzávalók (25 darabhoz):

25 cukkinivirág
fél doboz (12,5 dkg) rikotta
12 dkg királytinóru vagy vargánya, vagy a kétféle gomba vegyesen
1 ek vaj
frissen őrölt feketebors
fél csokor petrezselyem, apróra vágva
10 dkg liszt
szódavíz

olaj a mélysütéshez

A gombát megtiszítjuk, és fél centiméteres kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, és folyamatosan kevergetve 5 perc alatt kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk. Összekeverjük a rikottával és a petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk.
A virágokat egy kiskanál segítségével megtöltjük a gombás masszával.
A lisztet összekeverjük annyi szódavízzel, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintát kapjunk. Nem kell túlkeverni, nem baj, ha kicsit csomós marad.
Egy lábosban felforrósítjuk az olajat. A töltött cukkinivirágokat megforgatjuk a tésztában, és néhány perc alatt, éppen csak hogy egy kis színt kapjon, megsütjük az olajban.És végül egy kis olvasnivaló - bár nem szorosan a fenti recepthez kapcsolódóan:

érdekes írás egyik tagtársunktól a gombamérgezésekről.

4 comments:

bodzazsuzsa said...

Hát ez a virágban sült gomba egészen eredeti ötlet! Vajon milyen virágféleségek jöhetnek még szóba így ősz táján?

nyarikonyha said...

nahát nagyon egyszerre! az én blogomon holnap jön a cukkinis poszt. Imádom a töltött virágot, ez a gombás verzió nagyon delikát. Köszönjük!

"saját levében" said...

OK, ha eláll az eső, kihatolok a kertbe a maradék virágokért! Már csak gomba kéne, de azt is megoldom!

Zsuzsa said...

Zsuzsa, bármely tökféle virága jó lehet, ha nem túl szúrós, a tegnapi adagban volt egy-két patisszonvirág is.

Nyári konyha, kíváncsian várom, bár úgy néz ki, nálam virág is, termés is lefutott.

SL, nézz körül jól, nem kizárt, hogy a vadon alján gombát is találsz! :)