Sunday, December 21, 2008

Szarvasgombás csicsókafelfújt


A csicsóka és a szarvasgomba - különösen a téli (tuber brumale) - jó barátok. Krémlevesben is meglepően jól harmonizálnak, de az egyszerű krumplipürét is különlegessé, ünnepivé varázsolhatjuk velük (krumpli, csicsóka, szarvasgomba, só, bors, vaj). Innen már csak egy lépés a felfújt, egyszemélyes adagokban, ramekinben megsütve elegáns előétel lehet.

Hozzávalók (6 személyre):

20 dkg csicsóka
20 dkg krumpli
2 tojás
2 evőkanál barna rizsliszt
1 púpos ek szarvasgombás vaj
frissen őrölt bors
kevés szarvasgomba a díszítéshez

vaj a formák kikenéséshez

A szarvasgombás vajat érdemes egy nappal korábban elkészíteni, majd főzés előtt a hűtőből időben kivenni, és hagyni megpuhulni.

A krumplit és a csicsókát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. A levet leszűrjük (nem öntjük ki), a zöldségeket összetörjük. A főzőléből 1-2 kanálnyit hozzákeverünk, hogy sűrű krumplipüré állagot kapjunk. Elkeverjük benne a szarvasgombás vajat és a rizslisztet, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a püréhez keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét is. A masszával megtöltjük az alaposan kivajazott ramekinformákat. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Szarvasgomba szeletekkel díszítve (célszerszám: szarvasgombagyalu) azonnal tálaljuk.

A felfújthoz kevés sajtmártást is készíthetünk. Inkább csak az állag kontrasztjául, ízének nincs szüksége kiegészítésre. A sajtmártásból személyenként külön tálkában csak egy-két evőkanálnyit tálaljunk.
Fél tk vajon megfuttatunk fél tk lisztet, majd felengedjük 2-3 ek krumpli-csicsóka főzővízzel. Beleteszünk néhány szelet semleges, nem markáns ízű sajtot (én egy gyenge, camembert jellegű kecskesajtot használtam), kevergetve felolvasztjuk, végül egy löttyintésnyi konyakkal ízesítjük. Tálalásig melegen tartjuk.

12 comments:

Rossamela said...

Erős a kísértés, hogy a felborítsam a végre-valahára megtervezett karácsonyi menüt.
De úgysem kapok csicsókát.

Anonymous said...

Szerintem csicsókát sokkal egyszerűbb szerezni, mint szarvasgombát. A múlt héten halomban ált a fehérvári úti piacon.

Zsuzsa, az baj, hogy én továbbra sem vagyok oda a szarvasgombáért?

Rossamela said...

:)))
De a szarvasgomba már megvan!

starfi said...

hát, ma egyre gondoltunk, én is csicsókás ételt készítettem:)

Rossamela, én simán kaptam a piacon csicsókát, jó nagy darabokat, göcsörtmenteset:) még pucolni is egyszerű volt.

Zsuzsa said...

Rossamela, ha nem lesz csicsóka, legfeljebb megcsinálod jövőre. Nekem itt áll vagy két kiló, nem is tudom, mit kezdjek vele. Adhattam volna belőle....

Ági, nem hogy nem baj, bizonyos esetekben tiszta szerencse! :) Azért majd viszek jövőre megint, ha minden évben megkóstolod, lehet, hogy egyszer megszokod! ;)

starfokker, meg is lestem, én meg itt estem kísértésbe, lehet, hogy szarvas kéne karácsonyra? még nincs végleges menüm.

nagypapi said...

nem piszkálásképp, de épp tegnap került a házhoz 2 gyönyörű, friss szarvas bélszín...:))

Zsuzsa said...

Hoppá! Szalaszthatom az egyikért a futáromat? :)))

Ma a CBA-ban egy 3,5 kilós új-zélandi (!) szarvaslapocka (csont nélküli) kellette magát a mélyhűtőpultban, de ott maradt.

nagypapi said...

Nagyon akarod? :)

Zsuzsa said...

Ááá, dehogyis, a világért el nem enném előletek... persze ha végképp nem tudnátok mit kezdeni vele, valahogy erőszakot tennék magamon. ;)

nagypapi said...

csak a helyet foglalja..:))

Rossamela said...

Nnaszóval. Lett csicsóka, lett felfújt. Nem ünnepi vacsora, csak egy sima hétköznap. A szarvasgomba sajnos már túl a zeniten, de a felfújt így is csodálatos. A csicsókának egyébként is nagyon jó íze van, a felfújt állaga, textúrája pedig csodás. Szarvasgomba nélkül is érdemes nekikezdeni.

Tervezem ugyanezt céklával.

Zsuzsa said...

Jó ötlet a cékla, magában és szarvasgombával is megérne egy próbát.
Örülök, hogy ízlett, remélem, jövőre meg tudod csinálni friss gombával is, lehet itt még fokozni az élvezeteket! :)