Monday, November 14, 2011

Vargányaleves spenóttal, csicseriborsóval

Egy új recept régi kedvencem, Hugh Fearnly-Whittingstall szeptemberben megjelent szakácskönyvéből. A River Cottage Veg Every Day! egy vegetáriánus kísérlet jobbnál jobb receptjeit tartalmazza, köztük gombásokat is.  A kísérlet eredményéről, a könyvről, receptekről kicsit részletesebben majd a másik blogon, ahol már többször írtam Hugh-ról, és jó pár receptje is szerepel. Itt a gombás blogon korábban gombás lepényt és almaborban főtt rókagombás csirkecombot készítettem az előző könyve alapján.
A megadott mennyiségből nagyon sűrű leves készül, azért aki úgy szereti a levest, hogy van egy kis leve is, annak azt ajánlom, hogy a végén higítsa tetszés szerint. Hugh szerint egy kevés vízzel, szerintem a vegetáriánus vonalon maradva inkább zöldségalaplével, a még nem teljesen áttért vegetáriánusok fél liter csirkealaplével, ahogy én tettem. A spenót helyett használhatunk mángoldot is, azt főzzük néhány perccel tovább. Kiadós étel, egy darab friss bagettel, kenyérrel teljes étkezésnek is megteszi.

Hozzávalók (4 személyre):

3 dkg szárított vargánya
3 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 kis hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
1 doboz csicseriborsókonzerv (40 dkg)
1 ág rozmaring
30 dkg friss spenót
tengeri só
frissen őrölt feketebors

a tálaláshoz

extra szűz olívaolaj
grana padano(parmezán) forgácsok (elhagyható)

8 dl vizet felmelegítünk, a vargányát fél órára beáztatjuk. Félóra elteltével leszűrjük, az áztatólevet félretesszük. A vargányát lecsöpögtetjük, ha a gombaszeletek túl nagyok, két-három darabra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A csicseriborsót leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A vajat és az olívaolajat felforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, majd a lángot kicsire véve, időnként megkeverve fedő alatt 15 perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, 2-3 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csicseriborsót, a rozmaringot, a gomba áztatólevét, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kis lángon fél órán át főzzük. A spenótot csíkokra vágjuk, a leveshez keverjük és 2-3 percig főzzük, míg a levelek összeesnek.
Ha a levest túl sűrűnek találjuk, higítjuk. Kivesszük a rozmaringágat és tálaljuk. A tányérban ízlés szerint meglocsoljuk olívaolajjal, és parmezánforgáccsal meghintjük.




5 comments:

Tálaló said...

Ez nagyon jól hangzik.
Bár a férjem nincs szoros barátságban a spenóttal,remélem nem csap agyon,ha az idei kevéske gombából kipróbálom ezt a levest.

Zsuzsa said...

Hát, ha nagyon nem szereti, lehet, hogy érdemes kevesebb spenótot tenni bele!

duende said...

Nagyon jól hangzik, köszi szépen, elmentem. Hol tudtad megvenni a könyvet?

Zsuzsa said...

Az Amazonról rendeltem. Nagyon szeretnivaló könyv ez is.

duende said...

Köszi! :) Sejtettem hogy jó lehet... :)