Friday, August 22, 2014

Pirított csirkemáj erdei gombával

A resztelt máj kedvelőinek ez a recept is tetszeni fog. Készíthetjük többféle erdei gombával, de ha csak egyféle jutott a kosárba, az sem baj. Érdemes kemény húsú, feszesebb gombaféléket használni a recepthez, jobban illenek a májhoz, pl. sárga gyűrűs tinóruhoz és nagy őzlábgombához is volt szerencsém a napokban, ezekkel nem tudnám elképzelni. Nálunk most galambgomba és fiatal, tömör sárga gerebengomba és sárga rókagomba került a serpenyőbe. Négy személy részére előételként, kettőnek főételként elegendő.

Hozzávalók (2 személyre):

3 dkg vaj
10 dkg bacon
20 dkg vegyes, vagy egyféle erdei gomba
25 dkg csirkemáj
frissen őrölt fekete bors
50 ml portói bor

a tálaláshoz:

4 kisebb, vagy 2 nagy szelet bőségesen megvajazott pirítós

A gombát megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. A bacont felkockázzuk. A májat előkészítjük. 
A vajat közepes lángon megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a bacont és kevergetve 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, időnként megkeverve 10 percig pároljuk. 
A baconos gombát a serpenyő egyik oldalára húzzuk a fakanállal, a lángot kicsit nagyobbra vesszük. Az üresen hagyott helyre tesszük a májat, kevergetve ízlés szerint megpirítjuk, aki szereti, ha a máj belül rózsaszín marad, már két perc sülés után összekeverheti baconös gombával, aki jobban átsülve szereti, még adhat neki egy-két percet, de arra vigyázzunk, hogy ne süssük keményre. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a portóit, egy percig forraljuk. A pirítós szeleteket tányérra tesszük, a gombás-májas keveréket a kenyérre halmozzuk, azonnal tálaljuk.

Nigel Slater eredeti receptjében (Kitchen diaries II) portói helyett Marsalát használ.

3 comments:

Shroomer said...

Van itthon egy kiló rókagomba, hét vége felé egy ilyet beiktatunk, elég jól hangzik. Lehet, hogy egy kis Tokaji lesz a módosított verzióban, az konkrétan van kéznél és a májas cuccokhoz általában nem rossz...

Zsuzsa said...

A tokajival sem fog összeveszni, az biztos!

nagypapi said...

Az ilyen eredeti receptek is úgy jönnek, hogy "ami itthon van".
Nigel Slaternél nyilván Marsala volt kéznél. Nálam általában száraz sherry fordul elő, de van portói is.