Az idei netgombász Mikulásra készült ez a lepény. Nyáron és ősszel jelentős mennyiségű sötét trombitagombát sikerült szárítanunk, abból használtam fel egy adagot. A sötét trombitagombát sokan fűszergombaként használják, kiválóan ízesíti a leveseket, mártásokat, gombaporként is sokoldalúan hasznosítható, ha nem bánjuk, hogy kissé elszínezi az ételt. Időnként főszerepet is kaphat, mint ebben az lepényben, ahol jellegzetes íze nagyszerűen érvényesült.
Hozzávalók:
1 adag friss leveles tészta (270 g)
2,5 dkg szárított trombitagomba
1 ek vaj
1 pohár tejföl
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
só
frissen őrölt bors
2-3 dkg grana padano sajt
A trombitagombát 20 percre meleg vízbe áztatjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A gombát leszűrjük (az áztatólevet félretehetjük későbbi felhasználásra), falatnyi darabokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, és fedő alatt kis lángon 10 perc alatt puhára pároljuk (ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá).
Közben a tejfölt elkeverjük a tojással. A fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, belekeverjük a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a megpárolt gombát is.
A leveles tésztát sütőlapra tesszük, megkenjük a gombás masszával. A sajtot vékony forgácsokra szeljük, megszórjuk vele a lepényt. A forró sütőben addig sütjük, míg kissé pirulni kezd a teteje. Ha kissé kihűlt, szeletekre vágjuk. Langyosan és hidegen is finom.
Nekem is rengeteg szárított trombitagombám van, ezt ki is fogom próbálni!!Köszi!
ReplyDeleteKár, hogy erről (is) lemaradtam. Ez még meg is gyógyított volna biztos...
ReplyDelete