tag:blogger.com,1999:blog-25678586.post2670032673821305373..comments2024-01-24T06:40:42.790+01:00Comments on Ha bolond, ne szedd le!: Vargánya? - Gyorstalpaló laikusoknakZsuzsahttp://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-74782767402744421802016-01-11T01:49:03.725+01:002016-01-11T01:49:03.725+01:00Finom a rántott vargánya,nagyon sok vargányát szok...Finom a rántott vargánya,nagyon sok vargányát szoktam szedni,felszeletelem,szárítom,így ha télen megkívánok egy kis vargányás spagettit,kéznél van a vargánya.<br />A szárított vargányát apró darabokra töröm,szűrőbe téve gyorsan megmosom,egy pohár vizet öntök rá,abban hagyom állni,míg odateszem a spagettinek a vizet főni.Egy teavajat megolvasztok,ráöntöm a vargányát a pohár vízzel,sózom,kb.10-14 percig főzöm,beleöntök egy kis doboz főző tejszínt,pár percig még főzöm,amíg kissé sűrű mártás-szerű nem lesz.A spagettit 7 percig főzöm,(az olasz spagettit nem szabad lemosni mert összeragad!)leszűröm,tányérra tálalva ráöntöm a vargányát,bőven megszórom sajttal,leheletnyi frissen őrölt borssal.Mennyei!!!-aki kipróbálta ezt a receptet,az kivétel nélkül azt mondta,vétek a vargányát paprikás gombának elkészíteni,a paprika elrontja a gomba különleges ízét.Ehhez a recepthez elég csak 2db.közepes méretű vargánya.Az eredeti olasz recept(Spaghetti con funghi porcini)természetesen olasz kemény sajttal készül.Megyesi Eva Ildikohttps://www.blogger.com/profile/08420822650071021572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-66306624677998296372012-09-02T17:47:55.535+02:002012-09-02T17:47:55.535+02:00Minden kedves gombásznak!
Késsel vegyétek le a gom...Minden kedves gombásznak!<br />Késsel vegyétek le a gombákat, ne tépjétek ki a földből, így esélyt adtok a következőknek is.<br />:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-22183163560593338702010-10-04T15:00:39.035+02:002010-10-04T15:00:39.035+02:00Van egy egyszerű szabály: a vargánya az, amelyikne...Van egy egyszerű szabály: a vargánya az, amelyiknek a húsa fehér, és elvágva is fehér marad (vannak tinúruk, amelyek elszíneződnek). Olyat érdemes csak megvenni, amelyiknek a csöves termőrétege (a kalap alsó része, ahol a "normálisabb" gombáknak lemeze van) még fehér, mert ha már sárga, akkor öreg a gomba.JVikinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-17173489776573764642010-09-28T17:20:25.126+02:002010-09-28T17:20:25.126+02:00Fajtól függő. Van olyan, ami szinte mire végig ér ...Fajtól függő. Van olyan, ami szinte mire végig ér a kés, már kék is, más lassabban, fokozatosan, de egyértelmű a kékülés.Zsuzsahttps://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-40399968824725453172010-09-28T12:37:05.921+02:002010-09-28T12:37:05.921+02:00Mennyi idő múlva kékül meg a tinóru ha megvágom?
K...Mennyi idő múlva kékül meg a tinóru ha megvágom?<br />KösziAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-62815312170314582162007-09-30T15:38:00.000+02:002007-09-30T15:38:00.000+02:00Köszi a választ!Köszi a választ!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01690887704494918294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-80454387638726544252007-09-28T09:51:00.000+02:002007-09-28T09:51:00.000+02:00Megfelelő mennyiségű csapadék után, ha tényleg mar...Megfelelő mennyiségű csapadék után, ha tényleg marad ez a meleg idő, 10-12 nappal számíthatsz a vargányák előbújására. Szerintem is van remény. :)Zsuzsahttps://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-43400901362051233542007-09-28T09:05:00.000+02:002007-09-28T09:05:00.000+02:00Sziasztok! Volt szerencsém a napokban gombázni. Né...Sziasztok! <BR/>Volt szerencsém a napokban gombázni. Néhány tinóru, és bőséges őzláb, az élmény, és néhány szép fénykép volt a jutalmam. Elég komoly (kb 20 mm) eső esett felén (bükk dél) tegnap. Mára is kiadós eső várható. Ami még fontosabb, hogy utána meleg időt jósolnak, az éjszakai 10, és a nappali 20 fok körüli hőmérséklet szerinem megfelelő lesz arra , hogy a vargányát előcsalja. Ezt ti hogy látjátok? Remélem nem hiú remény! 4-5 nap múlva újra elnézek a vargányás helyekre, de talán jobb lesz előtte informálódni.( A piacon tegnap rizikét,fenyőtinórut, érdestinórut láttam. Az árúsítók szerint sem jött elő a vargánya). Várom a vélekedéseiteket!Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01690887704494918294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-16370675179271856602007-09-27T17:16:00.000+02:002007-09-27T17:16:00.000+02:00Most látom, hogy gasztronauta a blogján ma pont a ...Most látom, hogy gasztronauta a blogján ma pont a fenyőtinóruról értekezik, érdemes elolvasni:<BR/>http://gasztronauta.blogter.hu/?post_id=193243Zsuzsahttps://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-24060678810259476222007-09-27T17:13:00.000+02:002007-09-27T17:13:00.000+02:00Bár a blogom célja, hogy megmutassam, a gombapörkö...Bár a blogom célja, hogy megmutassam, a gombapörköltön, rántott gombán és gombás tojáson túl is van élet, be kell vallanom, hogy a gombás rántotta a fenyőtinóruból a kedvencem. Leggyakrabban azt szoktam belőle készíteni. Jól felhasználható gomba különben, pörköltnek, vagy hosszabb lére paprikásnak is jó, és szeretem más gombákkal vegyesen is használni (pl. gombafasírtba). A kalapbőrt le kell húzni, ez kissé macerás. Van egy kicsit nyúlós, nyálkás állaga ennek a gombának, amit egyesek kifejezetten nem szeretnek, és emiatt nem fogyasztják, de szerintem finom, és egyáltalán nem zavaró. <BR/>Szárítani még sosem szárítottam, nem nagyon ajánlják, de lehet, hogy egy próbát megér. Lepárolva fagyasztanám.Zsuzsahttps://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-7129399590567199982007-09-27T16:14:00.000+02:002007-09-27T16:14:00.000+02:00találtunk egy nagy csomó szemcsésnyelű fenyőtinóru...találtunk egy nagy csomó szemcsésnyelű fenyőtinórut-tudnál segíteni,hogy miket főzhetnénk belőle? és vajon lehet-e,vagy érdemes-e szárítani,fagyasztani ezt a gombafajtát?<BR/>előre is köszönöm a segítséget! alikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-41414980058337500652007-09-22T23:14:00.000+02:002007-09-22T23:14:00.000+02:00mult szombaton atverodtem en is a lehelennagyon or...mult szombaton atverodtem en is a lehelen<BR/>nagyon orulok ennek a post-nak, ma mar ennek koszonhetoen nem sikerult volnaannahttps://www.blogger.com/profile/03553478772181208971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-5058763981995728632007-09-22T22:48:00.000+02:002007-09-22T22:48:00.000+02:00Többnyire igaz, de nem ez a fő határozó bélyeg, va...Többnyire igaz, de nem ez a fő határozó bélyeg, vannak kivételek. <BR/>Ha már a tönknél tartunk, érdemes megfigyelni, hogy az érdes tinóruaknak barázdált, "érdes" a tönkje (meg van egy sötétebb jellege is). A fenyőtinóru, melyet fenyővargányaként emlegetnek (a nem vargányáknál a második képen), meg megint egész más.<BR/>A vargányák sérülésre, nyomásra, törésre nem kékülnek, sötétednek, mint sok egyéb tinóruféle.Zsuzsahttps://www.blogger.com/profile/14876159188894070990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-36861788627415718092007-09-21T14:47:00.000+02:002007-09-21T14:47:00.000+02:00Jól látom, hogy a vargánya tönkje vaskos, alul göm...Jól látom, hogy a vargánya tönkje vaskos, alul gömbölyded, a tinórúé meg karcsúbb?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-15609992936547051252007-09-21T13:04:00.000+02:002007-09-21T13:04:00.000+02:00szuper post!Köszönjük. Itt Szegeden most vett az a...szuper post!<BR/><BR/>Köszönjük. Itt Szegeden most vett az asszony estére vargányát, 1250 volt kilója. Szerintem van benne tinóru is, de nem érdekes.<BR/>Nem értünk a gombákhoz, így jókor jöttek a képek ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-25678586.post-21730532673485558222007-09-21T10:51:00.000+02:002007-09-21T10:51:00.000+02:00Ez egy nagyon hasznos bejegyzés, köszönjük!Főleg a...Ez egy nagyon hasznos bejegyzés, köszönjük!<BR/>Főleg a nagycsarnokban érdemes vigyázni, ott megy az igazi átverőshow! Itt a henteseknél is legyünk nagyon óvatosak!Dolce Vitahttps://www.blogger.com/profile/03791467880717902322noreply@blogger.com