Tuesday, November 23, 2010

Almaborban (cider-ben) főtt rókagombás csirkecomb

Az idei gazdag gombászév jó lehetőséget adott a szagos rókagombával való kísérletezésre. Soha még nem találtunk ilyen tömegesen, ezelőtt általában vegyes gombalevesekben, mártásokban végezte. Most először azonban főszerepet kaphatott, több ételben is kipróbáltuk, kellemes, jó ízű gomba. Korábban az sem tűnt fel, hogy mennyire törékeny, különösen rokonához, a tölcséres rókagombához képest, óvatosan szedjük, tisztítsuk, lehetőleg kerüljük mosását.
A cideres csirkecomb a River Cottage Every Day szakácskönyv alapján készült, nálam többségében szagos rókagomba került bele, kevés tölcséres és sárga rókagombával együtt.

Hozzávalók (4-5 személyre):

8 db csirke felsőcomb (kb. 1,5 kg)
2-3 ek liszt
bors
4 ek olívaolaj
kb. 3 dl cider
1 ek vaj
50 dkg szagos, tölcséres vagy sárga rókagomba (vagy vegyesen)
1 babérlevél
2-3 ágacska friss kakukkfű
1 dl tejszín
1 tk angol mustár (vagy kicsit több, ízlés szerint)
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld

A lisztet kevés sóval, borssal összekeverjük, meghintjük vele a csirkecombokat, a felesleget lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, megpirítjuk benne a csirkecombokat (ha szükséges, több részletben). A csirkecombokat egy lábosba tesszük. Hozzáöntünk annyi cidert, hogy kb. félig ellepje (a maradékot megihatjuk, igen jól esik főzés közben).
A gombát falatnyi darabokra vágjuk.
A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, és hagyjuk, hogy levet eresszen, majd a lével együtt a csirkéhez adjuk. Beletesszük a fűszereket, és kis lángon kb. 1 1/2 óráig főzzük, félidőben megforgatva a csirkecombokat.
Kivesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet. A főzőlevet átöntjük egy kisebb lábosba, hozzá keverjük a tejszínt és a mustárt, felforraljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, majd visszaöntjük a csirkére, újra felforraljuk. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A sütőtökös krumplipüré jól illik hozzá.