Thursday, February 25, 2010

Lilahagymás, vargányás torta

Ma már elhittem, hogy hamarosan itt a tavasz, hogy nemsokára éledezni kezdenek az erdők, hogy újra sütni fog a nap, és előbb-utóbb  a kucsmagombák is előbújnak. Ha pedig itt a friss gomba, minek őrizgessük a régit a fagyasztóban, az elmúlt két hétben három vargánya/tinóru-fogyasztó recept is elkészült, következnek is majd sorban, ahogy az időm engedi. Kucsmagombám már nincs, s erre irtó büszke vagyok, sikerült az új szezon előtt felélni a tartalékot, még ha 2009. szerényebb zsákmányt is hozott az előző éveknél.

Ez a recept a
tarte tatin (francia fordított almatorta) mintájára készült, alul a töltelék, felül a tészta és sütés után a formából kiborítva kerül minden a helyére. Eredetileg bolti csiperke van benne, és úgy sem lehet rossz, de erdei gombával készítve igazi ínyencség válik belőle. A sajt mennyiségét variáljuk ízlés szerint, a recept eredetileg 10 dkg-t ír, ez sok lehet azoknak, akik a kéksajtokat nem kedvelik, de teljesen kihagyni vétek lenne belőle.

Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához):

4 közepes lilahagyma
3 el olívaolaj
30 dkg vargánya
1 tk barnacukoró
frissen őrölt bors
5 dkg dió
5-10 dkg kékpenészes sajt (nálam most gorgonzola)
30 dkg mirelit leveles tészta (kiolvasztva)

A hagymát meghámozzuk, 6-8 gerezdve vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hagymát kis lángon, időnként megkeverve 20 percig dinszteljük.
Ha fagyasztott, darabolt gombát használunk, egy másik serpenyőben gyakran kevergetve felolvasztjuk, levét elpárologtajuk. Lehet, hogy az elején egy kis víz is szükséges alá, hogy ne kapjon oda. Ha friss gombánk van, megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk.
A gombát a cukorral együtt a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve még öt percig pároljuk, míg a levét el nem fővi. Hozzáadjuk a diót.
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a gombás keveréket beleöntjük, elsimítjuk. Rámorzsoljuk a sajtot.
A tésztát kinyújtjuk, ráfektetjük a gombára, a szélét körben benyomkodjuk, a tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben (légkeverés 180 fok) 35-40 percig sütjük. 5 percig pihenni hagyjuk, majd tányérra borítjuk.

Eredeti recept: Good Food, március - vegetarian centerpiece, de húsevőknek is nagyon fog ízleni.

Thursday, February 18, 2010

Mérges gombák, gombamérgezések - ELŐADÁS!!!



Meghirdettük a Magyar  NetGombász Közhasznú Egyesület előadássorozatának márciusi témáját. Gyertek!

Kedves Gombásztársak és Érdeklődők!

Még elég nagy a hó és meglehetősen hideg van, de mi azért ugye tudjuk, hogy ennek nemsokára vége lesz és jönnek barátaink a gombák.
Amíg így szabadságot adnak nekünk kedvenc barátaink, van időnk felkészülni a szezonra és bővíthetjük ismereteinket. Különösen olyan ismretekkel, amelyek mindenki – még a legtapasztaltabb gombászok - számára is fontosak.

Beszélgessünk a mérges gombákról és a gombamérgezésről!

A Magyar NetGombász Közhasznú Egyesület két előadásból álló ismeretterjesztő délutánt szervez és ajánl figyelmetekbe.

Nátz Eszter biomérnök gombásztársunk a gombákban előforduló toxinokról és más, a gombát fogyasztók egészségére káros egyéb veszélyes anyagokról beszél.
Dr. Zacher Gábor főorvos, Magyarország egyetlen baleseti belgyógyászati osztályának vezetője pedig a gombamérgezésekről, az osztályán előfordult esetek alapján összegezhető tapasztalatairól és nem utolsó sorban a gombamérgezés esetén szükséges teendőkről és a helyes segítő magatartásról tart előadást.

Időpont:

2010. március 6. (szombat) 14 óra.

Helyszín:
TIT Stúdió
1113 Budapest
Zsombolyai u. 6.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Programunk természetesen ingyenes.

Monday, February 08, 2010

Szarvasgombás libamáj

A téli szarvasgomba ünnepén jártunk hétvégén Gödöllőn, ahol a szarvasgombás libamáj is szóba került. Hogy eddig hogy nem került fel a blogra, nem tudom, igazi klasszikus, nagyon egyszerű és igen finom.
A Gödöllői Kastélyban megrendezett egésznapos program eseménydús volt. Kóstolók, előadások, kutyás szarvasgomba keresés, érdekes szarvasgombás termékekek, gyerekprogramok, játszóház szórakoztatták a látogatókat.
A szarvasgombáról majdnem lecsúsztam, a nehéz időjárási körülmények közt begyűjtött mennyiséget hamar felvásárolták az érdeklődők, már épp indulóban voltunk, mikor  István szerencsére talált még egy kevéske maradékot. Fél maréknyi picúrka gombát kaptunk, a képen egy átlagos nagyságú dió mutatja a méretet, de ki a kicsit nem becsüli.... Ízre, állagra megfelelőek, így meg volt mentve a másnapi vendégség, amire szarvasgombás papardellével készültem. De a vendégek tizenegykor telefonáltak, hogy sajnos mégsem jönnek, így bánatomban vígaszul elővettem a karácsonyi libamájból lefagyasztott adagot.
A szarvasgombás libamáj igazi ünnepi étel, különleges alkalmakra tartogatjuk (vagy bánat esetére). Előételként elegendő belőle személyenként egy szelet, igazán kiadós. Ha akad mellé frissen sült, akár még langyos házi kenyér, még jobb. Egyszerű, elronthatatlan étel, ha figyelünk az időzítésre. Ha Maldon sóhoz jutunk, legjobb, ha azzal szórjuk meg, a roppanós sólapocskák a puha libamájon igazi meglepetést keltenek. Természetesen sima tengeri sóval is finom.


A libamájat vágjuk egy - másfél centis szeletekre, tisztítsuk meg az erektől. A szarvasgombát (Tuber brumale) tisztítsuk meg, szarvasgomba gyaluval szeleteljük fel, készítsük elő a Maldon sót. Ha kenyeret is eszünk hozzá, szeleteljük fel. Nyissuk ki a boros palackot (ez alkalommal Szászi Endre Badacsonyi Pinot Noir rozéját, 2009, ittuk hozzá, de van, aki tokaji borra esküszik mellé), töltsük a bort a poharakba. Minden legyen előkészítve, gyorsan kell dolgoznunk. Ha van öntöttvas serpenyőnk, inkább használjuk azt, de a sima teflon serpenyő is megteszi.
A serpenyőt nagy lángon felforrósítjuk, majd a lángot kicsire vesszük. A libamájszeleteket a forró serpenyőbe tesszük (zsiradék nem szükséges!), fél percig sütjük, majd átfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük fél percig. Tányérra szedjük, és gyorsan meghintjük a szarvasgombaszelekkel, majd a Maldon sóval. Azonnal tálaljuk.

Thursday, February 04, 2010

Szarvasgomba kereső disznó

A nálunk leginkább fagylaltjairól ismert, Párizsban élő David Lebovitz blogján egy igen jóképű malac szarvasgomba utáni kutakodását követhetjük képekben nyomon.
A poszt végén jó szarvasgombás linkek is találhatók.