Sunday, January 25, 2009

Erdei gombás, céklás sütőben sült rizottó - VKF22



Delia receptje évek óta kipróbálásra vár, amióta téli szakácskönyvében olvastam. Vargányás rizottója a sütőben készül, semmi macera, kevergetés. Régóta készülök megsütni, persze amióta a magától elkészülő rizottó receptjéhez jutottam személyesen a rizskirálytól, ez a recept halasztásra került.
Aztán ahogy lenni szokott, semmi sem úgy készült, ahogy kellett volna, hiszen veszélyesen közeleg már a 2009-es
kucsmagomba szezon, mégsem lenne illendő tavalyi kucsmagombával a fagyasztóban fogadni, a készletet fogyasztani kell. Kucsmagomba-hűvös tavaszi szél-földillat, itt lép be a cékla, a földdel kapcsolatban. Azért kicsit hasonlít még Deliáéra:

Delia rizottója

Az én rizottóm

Hozzávalók (2 személyre):

20 dkg rizottórizs
1 kisebb cékla
25 dkg cseh kucsmagomba
fél fej hagyma
fél pohár száraz fehérbor
2 ek olívaolaj
fél liter zöldségalaplé
2 ek reszelt grana padano sajt + forgácsok a tetejére

frissen őrölt bors

A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
A gombát megtisztítjuk, nem szükséges darabokra vágni, úgyis összemegy. Ha fagyasztott gombával dolgozunk, felolvasztjuk, a keletkezett levet ne öntsük ki.
A rizst egy lapos tűzálló edénybe öntjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, a hagymával, a céklával, ráöntjük a bort és a zöldséglevet (és ha van, a gombalevet is), elkeverjük.
A sütőben tesszük (nem kell letakarni), és forrástól számítva 20 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a sajtot, átkeverjük, és további 20 percig sütjük, míg a rizs magába szívja az összes folyadékot. Forrón tálaljuk, sajtforgáccsal megszórjuk.
Érdemes a tányéron jó bőven frissen őrölt borssal megszórni.

Thursday, January 15, 2009

Gombagombóc medvehagymás paradicsommártással



Az ötletet a februári Good Food egyik képe adta, hasonló elrendezésben pulykahúsból készült gombócok pihennek a tészta tetején.
Konkrét recept ezúttal nincs, egy új gombafasírt receptet próbáltam ki hozzá, az eredménnyel nem vagyok igazán elégedett. A lényeg tehát: használjuk régi, jól bevált gombafasírt receptünket (legközelebb én is ezt teszem). A masszából formáljunk diónyi gombócokat, kevés olívaolajon időnként forgatva süssük ki.
Hagymával, fokhagymával, sóval, borssal készítsünk egy paradicsomszószt. Ha még van a márciusban lefagyasztott medvehagymából, érdemes egy maréknyit csíkokra vágva beletenni a szószba. Csak egyet forraljunk rajta, tovább már ne főzzük. A gomba és a medvehagyma nagyon jó kis párost alkotnak. Főzzünk ki egy adag tésztát is, én fussilit használtam.
Tálaláskor a tányér aljára kerül a tészta, arra néhány kanál medvehagymás paradicsomszósz, végül a gombagombócok. Télies, laktató étel.

Saturday, January 03, 2009

Pizza tinórukkal, padlizsánnal


Optimális esetben kevesebb, mint három hónap, és már friss gombát szedhetünk. Alig várom már, hogy tavasz legyen, és indulhassunk cseh kucsmagombát szedni. A gombanapló tanúsága szerint tavaly március 29-én szedtük az elsőt, tavalyelőtt március 15-én, azelőtt április elején. Addig is van dolgunk, kicsit jobban kell igyekeznünk a mélyhűtő fagyasztott gomba tartalmának csökkentésével. Utoljára karácsonykor használtam belőle, ennél gyakrabban kell, hogy készen álljon majd a cseh seregek fogadására.

Ez a pizza jó kis kora őszi pizza lehetne friss hozzávalókból, minden akkor van szezonjában. Ha friss gombával dolgozunk, előpárolás nélkül, tisztítás után nyersen a tésztára kerülhet. Az általam választott kis csomag vargánya-vegyes tinóru keverék párolva került a fagyasztóba. Tömbbé fagyva került elő, ezért először egy forró serpenyőbe dobtam kevés olajba, felolvasztottam, úgy tettem a pizzára. A padlizsános sült paprikás keverék előző napi köret maradék volt, de frissen sem bonyolult vagy hosszadalmas elkészíteni (pláne, ha üveges sült paprikával dolgozunk -a frissen készült azért jobb). A pizzaszósz két tepsihez elég, érdemes a felét későbbi felhasználásra lefagyasztani.

Hozzávalók (1 tepsihez, két személyre):

a pizzához:

25 dkg liszt
fél csomag porélesztő
2 ek extra szűz olívaolaj
1,5 dl langyos víz

a pizzaszószhoz:

1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
egy üveg paszírozott paradicsom (425 g, Mutti)
kedvenc pizzafűszereink, pl. bors, oregánó, bazsalikom

rávalók:

1 kis padlizsán fele
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
egy kis darab póréhagyma, karikára vágva
1 db sült paprika (piros)ű
bors
15 dkg vargánya és/vagy vegyes tinóru gomba
10-15 dkg sajt (pl. pizzamozarella)

A pizzatésztához valókat alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. A sütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük. Tepsiméretűre nyújtjuk, a tepsibe helyezzük, 10 percig piheni hagyjuk, mielőtt megpakolnánk a rávalókkal. Megkenjük a pizzaszósszal, elosztjuk rajta a gombát, a póréhagymát és a padlizsános keveréket, a tetejét sajttal megszórjuk (a képen sajt nélkül szerepel). A sütő hőmérsékletétől függően 5-10 perc alatt készre sütjük.

A szószhoz a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd 2 ek olívaolajon puhára pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomot, beleszórjuk a fűszereket, és 10 percig kissé félrehúzott fedővel lassan főzzük (vigyázat, bugyog és köpköd!). Kicsit hűlni hagyjuk. Aki nem szereti, hogy kicsit darabos, össze is turmixolhatja.

A padlizsánt kis kockákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben 2 ek olajat forrósítunk, az elején gyakran kevergetve megsütjük benne a padlizsánt és a fokhagymát. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A paprikát csíkokra vágjuk, és a padlizsánhoz adjuk, még 1-2 percig együtt sütjük.