Tuesday, November 03, 2009

Csiperkegomba juhtúróval

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az elmúlt hét mezőkön, legelőkön található gombáival le is zárult az idei nem igazán fényes gombaszezon. Az októberi esők ugyan bíztatóak voltak, de az elmúlt napokban érkezett hideg a novemberi vargányákkal kapcsolatos titkos reményeket elsöpörni látszik. Helyette legfeljebb késői laskával és téli fülőkével vígasztalódunk.
Szerencsére a múlt héten azért jutott az asztalra egy-két adag mezei csiperke, egy részét a kedvenc galambgomba elkészítési módon sütöttük meg. Az étel elkészítése nagyon gyors, egyszerű, s mindenki, akinek nincs ellenérzése a juhtúróval szemben, értékelni fogja.

Pontos mennyiségeket ezúttal nem írok, készítsünk belőle minél többet.
A csiperkét megtisztítjuk, tönkjét levágjuk (levesbe, töltelékbe jó lesz). Füstölt kolozsvári szalonnát kis darabokra vágunk.
Juhtúrót kevés tejföllel elkeverünk, éppen csak, hogy kicsit fellazítjuk vele, sózni általában nem kell. Ha van otthon petrezselyem, tegyünk bele bőven belőle.
Egy vasserpenyőt felforrósítunk, majd a lángot kicsire vesszük. A szalonnát időnként megkeverve félig megpirítjuk a serpenyőben. Közben a gombák kalapját (a lemezek felőli oldalon) vastagon megkenjük a juhtúróval. A szalonnát a serpenyő szélére húzzuk, a gombafejeket a serpenyőbe tesszük, és megsütjük. Azonnal tálaljuk, evés közben folyamatosan süthetjük, forrón a legjobb. Friss kenyérrel, de pirított tökmagos kenyérrel is igen finom.

1 comment:

nagypapi said...

Csak stílszerűen...
Milyen jó, hogy nem mezey a csiperke :))