Wednesday, October 11, 2006

Vegyes gombafasírt citromos szagos rókagomba mártással


A mai vacsora is őrségi gombából készült. Nagy szerencsénk volt, hogy ennyi gombát találtunk, hiszen az ország más részein alig akadt valami. Október elején már igazi nagy ködök voltak az Őrségben, s előcsalogatták a gombákat is. (Gyönyörű képek topiktársunk, Morchella oldalain, Őrségi napló címmel)

A gombafasírtot gyakran szoktam készíteni, a legjobb, ha legalább 3-4 féle gomba van benne. A citromos mártás akkor a legfinomabb, ha van néhány órája állni. Lehetőség szerint 2-3 órával tálalás előtt készítsük el, így adja ki igazán az ízeit.


Hozzávalók (4 főre):


a fasírthoz:

2 fej hagyma
olaj
50 dkg vegyes gomba (tehéntinóru, sárga gerebengomba, szürke tölcsérgomba)
2 sárgarépa
3 db szikkadt zsemle
1 tojás

bors
kakukkfű

a mártáshoz:


1 kis fej hagyma
1 marék szagos rókagomba
1 ek vaj
5 dl tejföl
3 tk vegyes gombapor
1/2 citrom leve


A fasírthoz apróra vágjuk a hagymát, és megpároljuk az olajon. Közben a gombát alaposan megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük. A zsömléket vízbe áztatjuk. A gombát és a sárgarépát összekeverjük, hozzáadjuk a hagymát. A zsemléket alaposan kinyomkodjuk, és a masszához adjuk, elkeverjük. Végül összekeverjük a tojással és a fűszerekkel, majd az egészet kiolajozott, hosszúkás formába töltjük. Közepesen meleg sütőben kb. fél órát sütjük. A sütőből kivéve 10 percet hűlni hagyjuk a formában, majd tálra borítjuk. Szeleteket vágunk belőle, és a mártással meglocsoljuk.


A mártáshoz a vajat megolvasztjuk. A hagymát lereszeljük, és a vajon 1-2 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a megtiszított, kicsire vágott rókagombát (a picik egészben maradhatnak), és fedő alatt 10 percig pároljuk. A tejfölben elkeverjük a sót, gombaport, és a gombához adjuk. Kis lángon 5 percig kevergetve főzzük, majd a tűzről levéve a citromlével ízesítjük.

Tuesday, October 10, 2006

Tejfölös káposztagombaleves buggyantott tojással


Hétvégén netgombász találkozó volt az Őrségben, immár a második. Sok jó gombász gyűlt egy helyre, jó volt a hangulat, kellemes a társaság, és sikerült több, mint 120 féle különböző gombát is begyűjteni. Az érdekességek, ritkaságok mellé kerültek bőven étkezési gombák. Egy részük már ott feldolgozásra került, bográcsos vegyes gombás szarvasragu képében. Jutott hazahozni való is, mint ennek a levesnek az alapanyaga is.
Ez a fodros káposztagomba (Sparassis crispa) furcsa szerzet. Tényleg nagyon hasonlít a káposztára, ugyanakkor nagyon finom, erőteljes gombaillatot áraszt magából. Bár a gombákat nem szokás áztatgatni, de ezzel kívételt tehetünk, fodrai közt mindenféle rovar, kosz, föld lapulhat, nem könnyű tisztítani. Leggyakrabban levesnek szokták elkészíteni.


Hozzávalók (4 főre)

olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, gyufaszálacskákra vágva
2 fehérrépa, gyufaszálacskákra vágva
30 dkg káposztagomba
majoranna

1 ek liszt
1 pohár tejföl
kevés citromlé vagy borecet, ízlés szerint

4 tojás
ecet, só és víz

Az olajon megpároljuk a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a sárga- és fehér répát, és a kisebb darabokra vágott káposztagombát. Fedő alatt húsz percig pároljuk, majd sóval, majorannával ízesítjük. Végül vízzel felöntjük, egyet forralunk rajta, majd hozzáadjuk az egy pohár tejfölben elkevert lisztet. Egy percig még forraljuk.
Miközben a zöldségek párolódnak, a szokásos módon elkészítjük a buggyantott tojást. A tányérokba teszünk egyet-egyet, rákanalazunk a levesből, és ízlés szerint kevés citrommal vagy borecettel ízesítjük.