Friday, September 08, 2006

Krumplis rétes gyűrűs tuskógombával


A Kőszegi-hegységben, egy fenyőerdőben találtunk - a mellesleg legdallamosabb latin nevű - gyűrűs tuskógombára (Armillariella mellea). Más nem is nagyon volt az erdőben, még szerencse, hogy ezekre a telepekre rátaláltunk. (Zárójelben megjegyzem, hogy itt találtuk az idei év első lila pereszkéit, szám szerint hat darabot, reméljük lesz még több is!).
A receptötlet pedig a Bosnyák téri piacfelügyeletről származik, ahol az egyik munkatárs elmondta, hogy gyermekkorában édesanyja mindig krumplipürébe keverve készítette el a gyűrűs tuskógombát. Ez a gomba is nyálkás egy kicsit elkészítve, ezen a módon viszont egyáltalán nem zavaró.
A megtisztított tuskógombát (tönkjét a gallér alatt le kell vágni, nem használjuk fel), kacsa- vagy libazsíron, hagymán, sóval, borssal, kevés piros paprikával megpároljuk, levét elfőzzük. Közben krumplit főzünk, kevés főzőlevet rajta hagyva megtörjük, és a gombával jól összekeverjük. Illata isteni, kinézete nem túl elegáns, így én réteslapba csomagoltam, a lapokat a zsírral alaposan megkenve. Annyi időre tettem be a forró sütőben, hogy szépen megpiruljon.

Figyelem! A gyűrűs tuskógombát 20 percig kell főzni, hogy méreganyagai lebomoljanak!

Friday, September 01, 2006

Fokhagymás-tejszínes nyári laska friss bagettal

Tavalyelőtt nyáron hazahoztunk egy helyes kis bükkfarönköt az erdőből. Nem szabályos alakú, kicsit ferde, és kétfelé ágazik, talán ezért hagyták ott a favágók. Mindenesetre nagyon kényelmesen lehet rajta ücsörögni, és egyszerre két gyerek is elfér rajta egymás mellett. Nyár közepén valami taplóféle gomba is elkezdett nőni rajta, szomorkodtam is, hogy miért nem laska. Nem kellett volna, mert pár nappal ezelőtt megjelent az is! Milyen jó is, ha a gomba házhoz jön! Az ember csak leszalad a kertbe, megszedi a laskáját, és gyorsan összedobja a vacsorát, nehéz lenne frissebb alapanyaggal dolgozni. A nyári laska (Pleurotus pulmonarius) a termesztett laskához hasonló, elég enyhe ízű, sokféleképp felhasználható gomba.
Miután leszüreteltem, alaposan megtisztítottamés feldaraboltam.Egy kis láboskában kevés vajat olvasztottam, rányomtam két gerezd fokhagymát, kicsit kevergettem, majd hozzátettem a gombát. Jól átsütöttem, sóztam, frissen őrölt borssal alaposan megszórtam, jó bőven szórtam rá. Hozzáöntöttem a tejszínt, mégegyszer átforraltam, a tüzet elzárva apróra vágott petrezselyemmel megszórtam. Parmezánnal meghintve, és friss bagettal tálaltam. Egyszerű, de milyen jó!